Cryptojacking: Ako môže byť váš počítač hacknutý, aby ťažil bitcoiny pre ostatných

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Najnovšie útoky zahŕňajúce kryptomeny, ako je bitcoin, prekabátia aj tie najväčšie technologické spoločnosti v okolí. Ťažiari kryptomien hľadajú spôsoby, ako spojiť počítače nevedomých používateľov webu, a to všetko v snahe profitovať z Bitcoin fenomén.



Kryptomeny sú digitálnou alternatívou k tradičným menám, ako je libra. Nie sú viazané na žiadnu banku ani národnú ekonomiku a sú prísne šifrované, aby poskytovali bezpečnosť online transakcií. Hodnota mien, z ktorých najznámejší je bitcoin, prerástla cez strechu, a to je to, čo motivuje skupiny alebo jednotlivcov, aby ich „ťažili“ online – a to aj prostredníctvom výkonu počítačov iných ľudí.



Tento článok zostavili odborníci na adrese ktoré? Technická podpora ktorí ponúkajú priateľské individuálne technické a počítačové rady od spoločnosti Which?



Ako môže byť váš počítač cryptojacked

(Obrázok: Digital Vision)

piatková večera jim

Počas prehliadania online môžete náhle počuť, ako sa ventilátory vášho notebooku rozbehnú a váš počítač sa spomalí. Bezpečnostná kontrola nemusí ukázať, že sa vo vašom počítači neukrývajú žiadne škodlivé súbory. Problém zmizne a vy idete ďalej. A predsa, keď sa nabudúce vrátite na tú istú webovú stránku, problém začína znova.

Príčinou môže byť typ malvéru, ktorý je veľmi ťažké odhaliť. V skutočnosti sa tento softvér pri legitímnom používaní vôbec nepovažuje za malvér. Čo sa deje?



Tento druh spomalenia a nárastu procesora môže spôsobiť ťažiar kryptomien založený na prehliadači. Nedávne príklady – najmä ten s názvom CoinHive – už ovplyvnili používateľov webových stránok na celom svete. Baník môže byť tajne vložený do webových stránok a dokonca aj do videoreklám YouTube – pristane na nich a okamžite začne bežať na pozadí.

Najlepší antivírusový softvér - pozri ktorý? odporúčania a recenzie na rok 2018



Ťažba kryptomien

Bitcoin je digitálna decentralizovaná kryptomena peer to peer

Bitcoin je digitálna decentralizovaná kryptomena peer to peer (Obrázok: Getty)

Baník používa váš počítač (a mnoho ďalších) na ťažbu kryptomien vo veľkom rozsahu. Používa váš procesor na riešenie diabolských matematických problémov, ktoré dokáže vykonať iba počítač. Po vyriešení problémov alebo „hashov“ vlastník ťažiara dostane na svoj účet malé množstvo vybranej kryptomeny.

Páchatelia zvyčajne vykopú len malé množstvo kryptomeny. Používanie hardvéru iných ľudí (a elektriny, na ktorej všetko beží) však stojí ešte menej. Vo veľkom rozsahu to môže byť životaschopná stratégia zarábania peňazí.

Veľkým problémom je, že softvér ako CoinHive je možné vložiť prakticky na akúkoľvek webovú stránku bez vášho vedomia. Je také ťažké zistiť, že v januári sa zistilo, že sa skrýva v reklamách zobrazených na YouTube.

Dobrou správou je, že títo baníci sa nepokúšajú ukradnúť žiadne osobné informácie, neinštalujú do vášho počítača žiadne programy a nepokúšajú sa vás obliecť ransomvérom. Sú však nepohodlné, váš počítač beží pomaly a zvýšia spotrebu vášho počítača, čo vás bude stáť čas a peniaze.

Ak sa používa s povolením, CoinHive sa nepovažuje za malvér, pretože v skutočnosti slúži účelu. Ale keď sa použije bez povolenia, určite ide o nechcený malvér, ako je podrobne uvedené v a príspevok v blogu od poprednej antivírusovej firmy Symantec.

Všimnite si známky ťažiara bitcoínov

(Obrázok: AFP)

Zvyčajne je celkom ľahké zistiť, či na vašom počítači beží baník kryptomien. Keď navštívite ovplyvnenú webovú stránku, váš počítač bude pravdepodobne bežať pomalšie, najmä ak používate prenosný počítač, a vaše chladiace ventilátory budete počuť kňučať viac ako zvyčajne.

Ak používate Windows, môžete použiť Ctrl + Alt + Delete na otvorenie Správcu úloh. Na karte Procesy a nájdite svoj webový prehliadač uvidíte, že stĺpec CPU môže ukazovať vysoké percento využitia.

To nevyhnutne neznamená, že váš počítač sa používa ako baník, pretože niektoré webové stránky môžu byť aj tak veľmi hladné po zdrojoch vášho počítača, ale určite je to vodítko.

Baníci sa často skrývajú v reklamách a v niektorých prípadoch sa tieto reklamy zobrazujú ako prázdne miesto, takže dávajte pozor na medzery tam, kde by ste reklamu očakávali.

Ako sa chrániť

(Obrázok: Getty Images)

Vždy odporúčame mať nainštalovaný antivírusový softvér, či už bezplatný alebo prémiový. Hoci CoinHive doteraz prekabátilo niekoľko bezpečnostných opatrení, experti na boj proti malvéru neustále vyvíjajú svoje produkty. Dobrý bezpečnostný softvér by mal častejšie chrániť pred týmto druhom zneužitia.

Skontrolujte tiež, či sa v ňom nenachádzajú „vyskakovacie“ okná – sú ako kontextové okná, ale skrývajú sa za webovým prehliadačom v nádeji, že ich nenájdete.

Okrem toho, návšteva webových stránok, ktorým dôverujete, je vždy dobrá rada, hoci, ako sme videli vyššie, dokonca aj tie najdôveryhodnejšie webové stránky na webe sa môžu dostať do problémov baníkov.

ktoré? pravidelne testuje antivírusový softvér. Na nájdenie antivírusových balíkov, ktoré sú dostatočne dobré na ochranu vášho počítača, používame tisíce kmeňov škodlivého softvéru a škodlivých programov online. Prečítajte si naše recenzie a zistite, ktorý AV balík je pre vás ten pravý.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: