„Ľudia sa stanú kyborgmi,“ hovorí „naddruhový“ súčasný umelec s anténou implantovanou do jeho lebky

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Umelec, ktorý má v mozgu implantovanú anténu, verí, že kyborgovia sa za menej ako desať rokov stanú spoločensky prijateľnými.



Britský narodený Neil Harbisson hovorí, že technicky zdatní mladí ľudia si v budúcnosti radi vylepšia svoje telá implantátmi.



'Oveľa viac ľudí sa stane biologickými kyborgmi,' povedal publiku Konferencia Human X Design v meste New York.



Konferenciu prezentovala pripravovaná videohra Deus Ex: Mankind Divided , ktorý sa pozerá na budúcnosť, kde sa kyborgovia stali samozrejmosťou. V hernom svete vzniká napätie medzi augmentovanými a nerozšírenými ľuďmi – niečo, čo Harbisson nepredvídal.

„V roku 2020 dôjde k rozmachu dopytu. Na to, aby ste mali v tele implantáty, nebudete potrebovať zdravotné dôvody.“

Sám Harbisson sa narodil s achromatopsiou, zriedkavou formou úplnej farbosleposti. Presvedčil chirurgov, aby mu do lebky vštepili čip, ktorý cez anténu premieňa farbu na vibrácie.



Anténa, ktorú nazýva 'eyeborg', má na konci kameru, ktorá zachytáva zábery a posiela ich do implantovaného čipu.

Ľ-R: Neil Harbisson, Michael Chorost, Samanthan Payne, Homayoon Kazerooni vystupujúci na konferencii Human X Design (Obrázok: Jeff Parsons)



WiFi konektor vo vnútri čipu mu tiež umožňuje počuť obrázky odoslané z mobilného telefónu bez toho, aby sa na ne pozrel. Hovorí, že na svete je päť ľudí, ktorí mu môžu posielať obrázky.

„Vidím to ako nový zmyslový orgán, ktorý rozširuje moje vnímanie farieb,“ povedal Harbisson.

Napriek presvedčeniu, že kyborgovia sa stanú plne akceptovanou súčasťou populácie, Harbisson sa stále musí vyrovnávať s negatívnymi reakciami na svoj vzhľad.

„Každý deň sa rozprávam s cudzími ľuďmi. Sociálna reakcia bola najnáročnejšia časť,“ povedal a vysvetlil, že ľudia si myslia, že jeho anténa je všetko od svetla na čítanie až po nový typ selfie tyče.

Konferencia Human X Design skúma spojenie človeka a stroja

Považuje sa za „trans-druh“ – tvrdí, že antény sa vyskytujú v prírode a prijíma to, aby zlepšil svoju interakciu so svetom. Ako však podotýka, môže to byť pre ľudí nepríjemné.

„Mám rovnaké reakcie, aké môžu mať ľudia na transgendera alebo transvestitu. Vidia to ako niečo iné,“ povedal na konferencii pre S Online.

'Ale časom sa to zmení.'

načítavanie ankety

Chceli by ste sa stať kyborgom?

DOTERAZ 0+ HLASOV

ÁNONIENajčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: